Oude Wijze achtergrond
Spirituele zelfontplooiing

De enige plaats in het universum die we werkelijk kunnen veranderen,
zijn we zelf.

Aldous Huxley


CURSUS SPIRITUELE ZELFONTPLOOIING

Locatie Zuiderlicht
In deze cursus ga je op zoek naar jezelf en je doel in je leven op aarde. Ontdek wie je werkelijk bent en wat jouw kracht is. Leer vertrouwen op de informatie die je voelt, weet, hoort, ruikt en ervaart. Je leert beter te mediteren en te visualiseren en daarmee je intuïtie te verscherpen. De workshop is een start of voortzetting van je persoonlijk spiritueel proces. Het geeft je meer vreugde en verbondenheid met wat je doet en waar je voor kiest in het leven.

4 Bijeenkomsten van 2 uur op de maandagavond
Zie agenda


Wat is spiritualiteit?

Iedereen is spiritueel. Iedereen heeft immers een spirit.


Spiritualiteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘spirit’ dat ‘geest’ betekent. Spiritualiteit houdt bezield leven in, leven vanuit onvoorwaardelijke liefde. Centraal staat hierbij je bewustzijn. Met je geest (gedachten) je bewust worden en zijn van wat jou zin geeft, je motiveert en welke kwaliteiten betekenis aan je leven geven. Met je geest kun je samenwerken met je ziel, kern of ware zelf. Je ziel heeft haar oorsprong in een andere (geen aardse) dimensie. Iemand die spiritueel leeft, erkent dat er meer is tussen hemel en aarde.

Het is soms zo makkelijk om andere mensen de schuld te geven van hoe jij je voelt. Alles buiten jezelf te leggen en in de slachtofferrol te gaan zitten. “Ik ben eenzaam, want iedereen om me heen heeft het te druk met zichzelf.” “Als hij nou een keer écht naar me luistert, dan zou ik een stuk gelukkiger zijn.” “Als zij niet zo moeilijk zou doen, dan zou mijn leven een stuk makkelijker zijn.”

Maar het punt is: uiteindelijk ben jij zelf verantwoordelijk voor jouw gedachtes en gevoelens. Je kunt de omstandigheden niet veranderen, wel de manier waarop je ermee omgaat. En als je dat doorhebt, dan heb je de belangrijkste voorwaarde om gelukkig te worden.

Grip op jezelf geeft grip op je leven
Nee, dan heb ik het niet over handvatten hoe je om moet gaan met burn-out, leefstijl of andere populaire methodes om je tegenwoordig staande te houden in het leven, maar over ‘bij de kern van jezelf komen’. Zijn wie je werkelijk bent. Leven vanuit je hart. Bewust leven. Doen wat je hart je ingeeft en met ‘bezieling’ leven.

Dat doe je op de eerste plaats door je intuïtie te ontwikkelen (zie onder aanbod: spiritualiteit en dementie). Vanuit je intuïtie een ‘weten’ ontwikkelen. Een intuïtief weten hoe je om moet gaan vanuit jezelf met alles wat zich aandient in het leven. Er zijn veel mogelijkheden om je intuïtie te ontwikkelen. De belangrijkste zijn meditatie, visualisatie, werken met affirmaties, etc. (Zie voor meditatie onder aanbod: meditatie).

Visualisatie
Visualiseren is het vertalen van een gedachte naar een beeld, waarbij je een duidelijke voorstelling maakt van die gedachte. Het is dagdromen en denken in beelden (geuren, kleuren en geluid). Door te visualiseren, het als het ware ‘voor je te zien’ of ‘voor de geest te halen’, kunt je veranderingen op den duur makkelijker en sneller doorvoeren.

Bij een geleide visualisatie vertel ik je een verhaal waarbij jij het verhaal probeert te visualiseren en ook de antwoorden en de inzichten die in het verhaal verweven zitten.

Visualisatie is een krachtige en effectieve manier om jezelf te helen en oude trauma’s en belemmerende overtuigingen op te ruimen. Ons fysieke, etherische en astrale lichaam zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continue. Tevens treedt bij visualisatie een Universele Wet in werking ‘waar aandacht gaat volgt energie’.

In het esoterisch christendom wordt een vierledige mens omschreven.
Allen met elkaar verbonden, namelijk:

Een fysiek lichaam
Fysiek is een ander woord voor 'lichamelijk'. Daarnaast betekent fysiek dat iets daadwerkelijk aanwezig is, dus tastbaar is.

Het etherisch lichaam
Dat fysiek lichaam komt tot leven door geestelijke energieën (In de oosterse traditie ‘prana’ en in de westerse traditie ‘de adem Gods’ genoemd). Deze energieën stromen óm en dóór het fysiek lichaam heen. Dit geestelijk lichaam wordt het etherische lichaam genoemd. Dit is het lichaam waar ook de chakra’s zich bevinden.

Het astraal lichaam
Het astrale lichaam is de drager van onze ziel. Deze wordt door het astrale lichaam verbonden met het etherisch en fysieke lichaam. De energie van de ziel kan soms los komen van het menselijke fysieke lichaam bijvoorbeeld in dromen of d.m.v. bewust astraal reizen of astrale projectie.

Het Ik, waarin de geest leeft
Dit Ik bestaat uit twee delen: enerzijds het lagere ik of het ego, dat aan het fysieke lichaam verbonden is. Anderzijds het hogere Ik, dat ook wel ons ‘hoger zelf’ of ons ‘geestelijk zelf’ genoemd wordt, afkomstig uit de wereld van de geest. Bron: De verborgen zin van dementie, Hans Stolp.

De zesde wet van de zeven Universele Wetten is de wet van ‘oorzaak en gevolg’. Dit is de essentie van ‘gedachtenkracht’. Iedere gedachte, ieder woord of handeling stelt een specifiek effect in gang die zich ter zijner tijd zal manifesteren. Weet dat wanneer je je intentie richt op een door jou gekozen doel, dat wat je wilt in de fysieke wereld automatisch tot uiting komt in de geestelijke wereld. Als je met volharding door gaat met je gedachten te concentreren, zal het ook in de fysieke wereld werkelijkheid worden.

Werken met affirmaties
Affirmaties zijn een manier om je gedachten, je zelfbeeld, gezondheid en je zelfvertrouwen te beïnvloeden. Een affirmatie is een vorm van positieve zelfsuggestie. Affirmaties zijn korte bekrachtigende en positieve zinnetjes die je tegen jezelf als een soort mantra zegt. Je blijft de affirmaties eindeloos (nou ja eindeloos, tien minuten per dag is genoeg) voor jezelf herhalen. Met affirmaties beïnvloed je direct je onbewuste. Je herprogrammeert jezelf als het ware met affirmaties. Je bevestigt eenvoudigweg wat waar is voor jou en je voegt tegelijkertijd informatie toe aan de geheugencellen van je geest.

Wil jij je spiritueel verder ontwikkelen?
Als je een innerlijke drive voelt om je spiritueel te ontwikkelen of als je de spirituele/geestelijke kant van het leven eens wilt gaan onderzoeken of als je voelt dat het nu de tijd voor je is het roer om te gooien omdat je leven niet meer loopt zoals je gewenst had, dan zijn er oneindig veel manieren om je spirituele kant te verkennen en te voeden. Meestal begint het met lezen van spirituele tijdschriften en boeken; vervolgens kan men cursussen en workshops op dat gebied volgen. Maar ook om dagelijks thuis met spiritualiteit bezig te zijn, zijn er legio mogelijkheden.

Meer inspiratie om te leven vanuit je kern en om spiritueel verbonden te blijven? Kijk dan eens naar mijn aanbod op deze website.

Laatste wijziging: 01-05-2021

Oude Wijze - Kennedylaan 4B - 4811 ET - Breda - +31(0)6-40 24 97 37 - info@oudewijze.com